František Mariánek, 10. listopad 2015
Odolné geny ananasu možná spasí světové zemědělství
Chutné tropické ovoce, přesněji plodenství ananasovníku chocholatého, by mohlo způsobit potravinovou revoluci.

 Genetikům z University of Illinois se podařilo přečíst kompletní genový kód oblíbeného tropického ovoce, zároveň také dokázali identifikovat několik významných genových párů, mezi nimi i ty, jež ovlivňují mimořádnou toleranci rostliny vůči dlouhotrvajícímu suchu nebo speciální typ fotosyntézy označované CAM, kterou využívají hlavně rostliny v suchých podnebních podmínkách. 

„Tyto geny představují možný základ nové generace plodin, které budou odolnější vůči chorobám či hmyzu, budou kvalitnější, snáze vypěstovatelné či méně náročné na zavlažování,“ uvedl v časopisu Nature Genetics vedoucí výzkumu, biolog Ray Ming.

Fotosyntéza CAM dovoluje rostlinám ve dne uzavřít póry v listech, aby neztrácely vlhkost, a naopak je otevřít v noci. Genetický přenos této schopnosti do jiných zemědělských plodin je pro vědce nejzajímavější s ohledem na předpovědi vývoje globálního klimatu, kdy se budou zvětšovat oblasti se suchým podnebím a bude ubývat srážek.

„Tato fotosyntéza se může stát budoucností celého potravinářského průmyslu,“ uvedl molekulární biolog Qingyi Yu z Texaského výzkumného centra AgriLife v Dallasu.

Zdroj: E15.cz


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 059
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář